Kelionių įspūdžių ir literatūrinių iššūkių kupina piktupėniškių vasara (Pagėgiai)

News: Life Style , 2023-09-01 19:33
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Vasara – naujų patirčių ir atradimų metas, kai norisi atgaivinti sielą ir praplėsti akiratį leidžiantis į turiningas, įdomias bei prasmingas keliones. Šiuo tikslu Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos Piktupėnų filialo bibliotekininkė Nijolė Jogienė parengė pažintinę kelionių programą ir pakvietė Piktupėnų bibliotekos skaitytojus bei kitus knygos bičiulius keliaujant pagilinti žinias apie Mažosios Lietuvos bei kitų Lietuvos regionų kultūrinį savitumą.

Pirmosios kelionės, dedikuotos Klaipėdos krašto metams, Klaipėdos krašto susijungimui su Lietuva ir 1923 m. sukilimo 100-mečiui, metu nukeliauta į Klaipėdos krašto širdį – Klaipėdą, miestą, 2023 m. rugpjūčio 1-ąją minėjusį savo 771 metų įkūrimo sukaktį. Pabuvota atnaujintame Lietuvos jūrų muziejuje ir delfinariume. Gėrėtasi delfinų pasirodymais bei aplankytos įvairios erdvės: akvariumas, laivybos istorijos ekspozicijos bei kt. Vos užteko laiko viską apžiūrėti, nes piktupėniškių laukė ir kitos įžymios Klaipėdos miesto vietos. Pažintinė kelionė buvo tęsiama aplankant vieną žymiausių pamario krašto grožybių ir vertybių – Ventės ragą. Apžiūrėjus ornitologinę stotį, paukščių gaudykles, užkopus į apžvalgos bokštą, pabraidžius po Kuršių marias, pasigėrėjus toli matomomis Nidos kopomis, su pilnu neišdildomų įspūdžių bagažu sugrįžta į namus. Biblioteka ir ekskursijos dalyviai nuoširdžiai dėkoja Piktupėnų kaimo bendruomenei bei jos pirmininkei Angelei Jonikienei už suteiktą finansinę paramą, apmokant už bilietus į Lietuvos jūrų muziejų ir delfinariumą.

Kelionė į Klaipėdą tebuvo tik graži 2023 m. Piktupėnų bibliotekos organizuotų išvažiuojamųjų kultūrinių edukacijų skaitytojams pradžia: magiškų vasaros atradimų patirtis pratęsta Pakruojo dvare. Čia piktupėniškiai turėjo galimybę sudalyvauti didžiausiame Šiaurės Europoje gėlių, meno ir meilės festivalyje „Vasarvidžio nakties sapnas“, kurį įkvėpė vieno žymiausių pasaulio rašytojų, poetų ir dramaturgų Viljamo Šekspyro kūryba. Nuvykus ir išvydus gėlių jūrą, kažkas pajuokavo, kad šiemet „piktupėniškiai neišlipa iš jūros“. Ypatingą aurą kuria visoje dvaro teritorijoje skambanti klasikinė muzika, žadą atimantys cirko artistų pasirodymai, dvaro kiemą puošiančios karietos bei senoviniai automobiliai, žaliuojančios palmės, marguojančios gėlės ir išradingumu stebinančios jų skulptūros. Aplankyti visi dvaro kampeliai. Lankantis pas kostiumininkę pasmalsauta, kaip rengėsi tų laikų damos ir ponai, stebėti natūralios parfumerijos ir spirito gamybos procesai, susipažinta su vilnos vėlimo ypatumais. Apsilankius pas bitininkę ragautas medus ir bičių pikis, gėrėtasi sakalų skrydžiais, nepabijota įžengti ir į autentišką bausmių kambarį... Dalyvauta dvaro rūmuose vykusioje ekskursijoje, kurios metu baronaitė lankytojus supažindino su šio dvaro istorija.

Aplankius visas Pakruojo dvaro kerteles, širdis pripildžius gėrio, o glėbius – lauktuvių artimiesiems, iškeliauta į namus. Grįžtant ne tik dalintasi įspūdžiais apie apkeliautas vietas, bet ir vasaros skaitymo patirtimis, dalyvaujant respublikiniame skaitymo iššūkyje „Vasara su knyga“.
Bibliotekininkė Nijolė Jogienė visiems šių išvažiuojamųjų pažintinių edukacijų dalyviams dėkoja už gražią kultūrinę bendrystę ir kviečia kitais metais vėl keliauti drauge po įdomias lankytinas šalies vietas.


Nijolė Jogienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
Piktupėnų filialo bibliotekininkė

Nijolės Jogienės ir Genės Mažanavičienės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN