Prie Lauksargių, buvusios Mažosios ir Didžiosios Lietuvos sienos vietoje, įrengtas paminklas Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos šimtmečiui atminti

News: Life Style , 2023-09-07 22:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Tauragės r.

Pažymint Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-metį, Šaltaičių kaime, greta Lauksargių, išdygo 3 m. aukščio ir pločio plieninė skulptūra šiam itin svarbiam Lietuvos raidos įvykiui atminti.

Prieš 100 metų, Klaipėdos sukilėliams drauge su Lietuvos kariškiais perėmus krašto valdymą į savo rankas, buvo suvienytos Didžioji ir Mažoji Lietuvos. Tarptautinei bendruomenei oficialiai pripažinus Klaipėdos kraštą Lietuvos Respublikos dalimi, šiandien Lietuva turi priėjimą prie jūros ir jūrų uostą. Minint Klaipėdos krašto prisijungimo prie Lietuvos 100-metį, Seimas 2023-iuosius metus yra paskelbęs Klaipėdos krašto metais, o visoje Lietuvoje, ir ypatingai pajūrio krašte, gausu įvairių parodų, minėjimų bei kitų renginių.

„Tai vienas svarbiausių modernios Lietuvos pasiekimų šalia dalies Vilniaus krašto atgavimo, įstojimo į NATO ir ES. Klaipėda buvo gyvybiškai svarbi to meto ir dabartinei Lietuvai išlikti ir pasiekti daugybę laimėjimų, kuriais žavimės iki šiol. Per uostą plaukė ir plaukia didžiuliai pinigai. Kariniu įsiveržimu buvo rizikuojama viskuo: arba Klaipėda mūsų, arba ką tik atkurtos Lietuvos greit nebeliks“, – sako skulptūros idėjos autorius, Tauragės krašto muziejaus „Santaka” direktorės pavaduotojas – Darius Kiniulis.

D. Kiniulis šiuo metu rašo knygą „Lauksargiai. Mažosios Lietuvos dalis” bei tikisi, kad dar šiemet ji pasieks skaitytojus.

Skulptūros autorė – Tauragės kultūros centro dailininkė-edukatorė Areta Didžionienė. Projektą įvykdė – UAB „Metallum Novum“.


šaltinis: https://taurage.lt/prie-lauksargiu-buvusios-mazosios-ir-didziosios-lietuvos-sienos-vietoje-irengtas-paminklas-klaipedos-krasto-prijungimui-prie-lietuvos-simtmeciui-atminti/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN