Žemaičių muziejui „Alka“ įteikta premija už išleistą Telšių Atminties knygą

News: Education , 2023-10-25 23:33
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Žemaičių muziejus „Alka“ apdovanotas Rokiškio krašto muziejaus ir organizacijos „Prisimenant Litvakus, Inc“, atstovaujamos Philip S. Shapiro (JAV), įsteigta Lietuvos eilinio kario savanorio Ruvino Būno (1902–1920) vardo premija už projekto „Telšių Atminties knyga: Holokausto nutrauktas žydų bendruomenės gyvenimas“ įgyvendinimą ir knygos „Telšiai. Atminties knyga“ išleidimą.


Leidinyje – Telšių žydų gyvenimo fragmentai

Prieš šešerius metus (2016 m.) įsteigta R. Būno vardo premija skiriama už Lietuvos žydų tautinės mažumos istorijos ir kultūros paveldo tyrinėjimus, jų sklaidą visuomenėje, už veiklą, įtvirtinant daugiakultūrės įvairovės suvokimą, už idėjų, brandinančių visuomenės pilietiškumą ir toleranciją, įgyvendinimą. Projekto „Telšių Atminties knyga: Holokausto nutrauktas žydų bendruomenės gyvenimas“ vadovė – Žemaičių muziejaus „Alka“ muziejininkė-skaitmenintoja Loreta Norvaišienė. Knygos sudarytoja ir mokslinė redaktorė dr. Lara Lempertienė. Knyga sudaryta iš penkių skyrių. Pirmajame skyriuje dalinamasi Telšių miesto istorijos fragmentais. Antrajame – pasakojama apie Telšių ješivos veiklą ir rabinus, kitas mieste įsikūrusias švietimo institucijas, visuomeninius ir politinius judėjimus. Trečiasis skyrius skirtas asmenybių portretams. Ketvirtajame – Atsiminimų skyriuje – straipsnių autoriai pasakoja apie mokymąsi, dalyvavimą judėjimuose, prisimenamos šeimos tradicijos ir šventės. Penktajame skyriuje Holokaustą išgyvenę ir po pasaulį išsibarstę Telšių žydai pasakoja apie tragišką savo tautos likimą pirmosiomis Antrojo pasaulinio karo dienomis, patirtus sunkumus besislapstant ir įsikuriant naujose vietose. Prisimenami žydų gelbėtojai, rizikavę ne tik savo, bet ir savo šeimų gyvybe. Leidinys papildytas vertėjų ir sudarytojos komentarais, leidžiančiais skaitytojui geriau suprasti žydų kultūrą ir jos tradicijas, sudarytojos parengtomis vardų ir vietovių rodyklėmis.

Remiantis šios knygos naratyvu, sukurta ir neseniai Telšiuose lankytojams duris atvėrusios ješivos ekspozicija.


Įkvepiantis pavyzdys

Rokiškio krašto muziejuje apsilankiusius telšiškius maloniai sutiko kolegos muziejininkai. Jie pristatė savo muziejines erdves, įrengtas ekspozicijas, kuriose, kol atliekamas Žemaičių muziejaus „Alka“ pastato kapitalinis remontas, jaukiai įsikūrė deponuoti eksponatai. Su rokiškėnais apsikeista patirtimi, pasidalinta idėjomis.

Premijos diplomą Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorei Evai Stonkevičienei bei projekto vadovei Loretai Norvaišienei įteikė Philip S. Shapiro kartu su Rokiškio krašto muziejaus direktore Aušra Gudgaliene. Pasveikinti atvyko Telšių rajono savivaldybės meras Tomas Katkus, laikinai Rokiškio rajono savivaldybės mero pareigas einantis Rokiškio rajono savivaldybės tarybos narys Vytautas Saulis, buvusi Rokiškio krašto muziejaus direktorė Nijolė Šniokienė, fortepijonu skambino Rokiškio Rudolfo Lymano muzikos mokyklos mokiniai. Renginyje pagerbtas žuvusiųjų Izraelyje atminimas per HAMAS antpuolius.

Savo kalboje Philip S. Shapiro atskleidė, kad Atminties knygos išleistos daugelyje miestų, bet ne visi jas skaito anglų, hebrajų ar jidiš kalba. „Žemaičių muziejus „Alka“ tokią knygą su bemaž 500 puslapių taip pat turėjo. Prieš septynerius metus, kai man buvo papasakotas sumanymas, kad ketinama imtis iniciatyvos ją išversti į lietuvių kalbą, nepaprastai nudžiugau, nes tai –nuostabus projektas. Tai kur kas daugiau nei knyga, tai Lietuvos istorijos grąžinimas į visuomenę“, – sakė premijos steigėjas ir pridūrė, kad Žemaičių muziejaus „Alka“ nuveikto darbo pavyzdys, pasak premijos steigėjo, taip įkvėpė, kad Jurbarko rajono meras su komanda ėmėsi dviejų projektų – išleisti Jurbarko atminties knygą ir autobiografiją žmogaus, gyvenusio Jurbarko apylinkėse. Viliamasi, kad artimoje ateityje ir Rokiškio atminties knyga iš anglų kalbos bus išverta lietuviškai.
Leidinį „Telšiai. Atminties knyga“ skaitmeniniu formatu galite skaityti čia: https://www.jewishgen.org/yizkor/Telsiai/files/Telsiai_Lithuanian.pdf


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN