„Elektrum Lietuva“ žengia į vėjo energetiką: investuos 30 mln. eurų

News: Business , 2024-01-17 01:38
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Latvijos kapitalo energetikos sprendimų bendrovė „Elektrum Lietuva“ žengia į vėjo energetiką ir pradeda plėtoti savo pirmąjį vėjo parką šalyje. Bendrovė iš privačių vystytojų įsigijo įmonę, turinčią leidimą statyti iki 15 megavatų (MW) galios vėjo parką Akmenės rajone, į kurį pasiruošusi investuoti 30 mln. eurų.

Numatoma, kad netoli Naujosios Akmenės bus pastatytos 3 vėjo jėgainės, kurių galia sudarys po 5000 kilovatų (kW). Planuojama, jog gaminti elektrą šis vėjo parkas pradės antrąjį 2025 metų pusmetį ir per metus sugeneruos 54 tūkst. megavatvalandžių (MWh).

Šalių susitarimu sandorio vertė, įsigytų juridinių asmenų pavadinimai bei kitos detalės – neatskleidžiami. „Elektrum Lietuva“ vadovas Martynas Giga sako, kad šis sandoris atitinka ir pačios bendrovės, ir jos akcininko – didžiausio Baltijos šalyje energetikos koncerno „Latvenergo“ – tikslą stiprinti lyderystę regiono žaliosios energijos gamyboje.

„Nuo pat elektros gamybos pajėgumų diegimo pradžios Lietuvoje žinojome, kad vien saule tikrai neapsiribosime, o tarp potencialių plėtros krypčių rimtai vertinome vėjo energetiką. Tai pirmasis projektas šioje srityje, tačiau čia turime didelių ambicijų“, – tvirtina bendrovės vadovas.

Vienintelis bendrovės „Elektrum Lietuva“ akcininkas, Latvijos koncernas „Latvenergo“ plėtoja ir saulės, ir vėjo, ir hidro elektros energijos gamybos pajėgumus. Iš visos jo pagaminamos elektros žalioji sudaro 77 proc. ir šis rodiklis yra aukščiausias Baltijos šalyse.

„Nuosavų elektros gamybos parkų diegimas mums yra svarbus keliais aspektais: prisidedant prie žaliosios elektros gamybos plėtros šalyje bei siekiant lanksčiau valdyti elektros kainą, kadangi šalies rinkoje esame vienas iš nepriklausomų elektros tiekimo lyderių“, – pabrėžia „Elektrum Lietuva“ vadovas.

Jo teigimu, būsimajam vėjo energetikos parkui jau suteiktas statybų leidimas, o plėtojimas bus patikėtas rangovams. Šiame vėjo parke pagaminta elektros energija bus tiekiama į Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) tinklą, bendrovė ją galės parduoti ir tiesiogiai savo klientams – mažmenai – ir didmeninei rinkai į biržą.

Vien pernai į žaliosios elektros gamybos pajėgumus „Elektrum Lietuva“ investavo 8,8 mln. eurų. Šiuo metu bendrovė valdo iš viso 16,7 MW galios saulės elektros parkus visoje Lietuvoje, kuriuos dalimis yra išpardavusi savo klientams. Taip pat vysto didelės apimties elektros iš saulės gamybinius pajėgumus, kurių bendra galia siekia 300 MW.

Apie bendrovę:
„Elektrum Lietuva“ yra didžiausios Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojos „Latvenergo“ (Latvija) antrinė įmonė, teikianti įvairius energetikos sprendimus buitiniams ir verslo klientams Lietuvoje. Beveik 80 proc. „Latvenergo“ pagamintos elektros energijos yra iš atsinaujinančių šaltinių. Bendrovė „Elektrum Lietuva“ šiuo metu tiekia elektrą daugiau nei 12 tūkst. įmonių, savo elektros tiekėju įmonę pasirinko daugiau kaip 200 tūkst. namų ūkių, įmonė tiekia dujas beveik 800 bendrovių, yra įrengusi virš 2000 saulės elektrinių bei keturis saulės parkus (16,7 MW). Vystomi nauji saulės parkai, kurių bendra galia sieks beveik 300 MW.

Martynas Giga, Elektrum Lietuva nuotrauka


Daugiau informacijos:
Milda Basijokienė
Atstovė spaudai
„Elektrum Lietuva“
milda.basijokiene@elektrum.lt
Tel. 8 629 76223


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN