Pietūs su paveldu: senamiesčio skulptūros ir jų istorijos (Mažeikiai)

News: Autonomy , 2024-04-16 10:15
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Šiandien, balandžio 15 d., minint Tarptautinę paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos dieną, švenčiamą balandžio 18-ąją, Mažeikiuose vyko pažintinis pasivaikščiojimas – pietūs su paveldu „Miesto skulptūros“, I dalis. Besidomintieji Mažeikių miesto istorija pakviesti susipažinti su senamiesčio skulptūromis ir jų istorijomis.

Pasivaikščiojimas, kurį vedė Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vyresnioji bibliografė Janina Dambrauskaitė, prasidėjo nuo pažinties su skulptūra prie bibliotekos pastato. Skulptūra sukurta mažeikiškio profesionalaus skulptoriaus Pauliaus Daujoto – ant trijų dalių akmeninio postamento sukonstruotos į viršų kylančios raidės, išpjautos iš metalo. Apžiūrėti kiti P. Daujoto kūriniai: personalinė paroda po atviru dangumi pavadinimu „Ornamentai akmenyje“, skulptūra „Suolelis“, kūrinys iš dviejų riedulių, tarpusavyje sujungtų metaline jungtimi, turintis du pavadinimus: „Jungtis-2014“ ir „Ženatvė“.

Dalyviai taip pat pamatė ir išgirdo pasakojimus apie „Saulės laikrodį“ ir Kęstučio Musteikio sukurtą skulptūrą „Pirmoji mokykla“ Vlado Burbos skverelyje, prie ligoninės pastatytą paminklą Mažeikių ligoninės steigėjui, garsiam chirurgui, pirmajam vyriausiajam gydytojui Vladui Burbai, paminklo autorius – skulptorius Klaudijus Stepanovas (Pūdymas).

Senamiesčio parke aplankytos skulptūros, skirtos rašytojai, pedagogei, vertėjai, labdarei Šatrijos Raganai, aktoriui, režisieriui, Lietuvos dramos teatro kūrėjui Juozui Vaičkui, jų autorius – skulptorius Jonas Meškelevičius, ir kunigui, poetui Antanui Vienažindžiui (Vienužiui), kurią sukūrė skulptorius Gediminas Jokūbonis, iškalė mažeikiškis akmentašys Juozas Katilius. Prisimintos šių kūrinių ir dingusios dailininkui Jonui Švažui skirtos skulptūros, sukurtos brolio skulptoriaus Kazimiero Švažo, istorijos.

Mažeikiuose vyks dar du Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių apsaugos dienai skirti renginiai: balandžio 23 d. – albumo „Mano miesto plakatai“ pristatymas ir mokymai renginių reklamos kūrėjams „Paveldas ir reklama“, balandžio 24 d. – pažintinis pasivaikščiojimas „Miesto skulptūros“, II dalis.


Autorius: Ryšių su visuomene skyrius
šaltinis: https://mazeikiai.lt/naujienos/pietus-su-paveldu-senamiescio-skulpturos-ir-ju-istorijos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN