Jėzuitai sugrįžo į Kražius

News: Life Style , 2019-09-24 18:20
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Jėzaus draugija Lietuvoje veikia nuo 1569 metų, taigi 2019 m. minimas jėzuitų veiklos Lietuvoje 450 metų jubiliejus. Minėdami savo veiklos metines jėzuitai lanko miestus ir miestelius, kuriuose XVII–XVIII a. buvo vykdoma jų misija. Rugsėjo 21 d. Kražių miestelis sulaukė gausaus būrio svečių – į aikštę prie M. K. Sarbievijaus kultūros centro plūdo Lietuvos jėzuitų provincijos nariai, dvasiškiai, tikintieji, Kražių miestelio ir seniūnijos gyventojai. Istorijos šaltiniai teigia, kad į Kražius jėzuitai atvyko 1608 m., o 1616 m. čia veiklą pradėjo Jėzuitų kolegija, iki 1773 metų skleidusi mokslą ir kultūrą Žemaitijos jaunimui. Šiandien jėzuitai Lietuvoje susitelkia misijai tarnauti tikėjimui, palaikyti ir plėtoti dialogą su įvairiomis kultūromis bei religijomis. Lietuvos jėzuitai prisideda prie jaunimo ugdymo, kaip ir anksčiau saugo ir puoselėja kultūros paveldą. Renginyje, kuris vadinamas ignaciškuoju susitikimu, dalyvavo Lietuvos ir Latvijos jėzuitai, Dievo Apvaizdos seserų kongregacijos, Saviugdos centro, Gyvenimo ir tikėjimo instituto, Vilniaus ir Kauno jėzuitų gimnazijų, Šiaulių jėzuitų mokyklos, Krikščioniškojo gyvenimo bendruomenės, Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčios bendruomenės atstovai, prie jėzuitų bažnyčių aktyviai veikiančių bendruomenių grupės, kurias sieja bendri interesai, bendra patirtis ar pomėgiai. Jėzuitų bendruomenės kultūros centro aikštėje įkūrė savo stovyklavietes, jas papuošė vėliavomis, kitais skiriamaisiais ženklais, reklamavo savo veiklą, platino leidinius, vaišino skanumynais. Ten, kur XVII a. Kražiuose būta jėzuitų bažnyčios, parengtas altorius, pakyla Mišioms. Joms vadovavo jėzuitų provinciolas, teologijos mokslų daktaras Vidmantas Šimkūnas, pamokslą pasakė kunigas Aldonas Gudaitis. Su renginio dalyviais ant pakylos meldėsi jėzuitų kunigas Antanas Saulaitis, kunigų seminarijų studentai, žurnalo ,,Artumos“ redaktorius diakonas Darius Chmieliauskas, Kražių klebonas Gintas Sakavičius, trylika metų Kražiuose klebonavęs Alionidas Budrius ir kiti dvasiškiai – iš viso 13 žmonių. „Jėzuitai atėjo į pasaulį gelbėti ne teisiųjų, o nusidėjėlių. Didelė malonė jiems padėti, Dievą atrasti visuose dalykuose“, – pamoksle susirinkusiems sakė kunigas Aldonas Gudaitis. Šv. Mišioms pasibaigus provincijos atstovai padėkas įteikė ir nuoširdžiai dėkojo susitikimą padėjusiems surengti kultūros centro direktorei Linai Mikalajūnaitei, gimnazijos direktorei Ritai Andrulienei, Kražių seniūnijos seniūnui Rolandui Karčiauskui. Kražių gimnazijos mokiniams dovanojo knygų. Po bendrų pietų susitikimo dalyviai buvo pakviesti į ekskursiją po Kražius – Vytauto kalnelį, bažnyčią, gimnaziją ir, žinoma, kultūros centrą. Gidais tapo gimnazijos mokytojai ir mokiniai, kultūros centro darbuotojai. Svečiai domėjuosi viskuo: miestelio praeitimi ir dabartimi, čia gyvenančiais ir dirbančiais žmonėmis, įstaigų veikla, net atskirais miestelio pastatais, jų puošyba. Ne kartą teko girdėti svečių žodžius, kad visi esame draugai, suburti bendrų idėjų ir Dievo meilės.
Susitikimo pabaigoje Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro darbuotojai visus pakvietė į žemaitišką vakarušką. Iki pavakarių užsitęsęs bendravimas nutiesė tiltus draugystei ir tolimesnei bendrai veiklai.

Informaciją parengė Emilija Kvietkuvienė
Nuotraukos Simonos Šarauskienės ir Jono Lipskio

šaltinis: http://kelme.lt/lit/Jezuitai-sugrizo-i--Krazius


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN