Prasidėjus šildymo sezonui kyla grėsmė apsinuodyti smalkėmis

Naujienos: Teisėtvarka , 2020-11-03 20:08
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Telšių r.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Telšių departamento specialistai primena, kad prasidėjus šildymo sezonui, kasmet padaugėja apsinuodijimų anglies monoksidu, dar kitaip vadinamomis smalkėmis.
Pagrindinės priežastys, lemiančios gyventojų apsinuodijimą smalkėmis – neatsargus elgesys buityje, kai ant viryklės paliekamas be priežiūros ruošiamas maistas, namų šildymas kietu kuru ar noras pasišildyti automobiliuose, uždaruose garažuose.
Smalkės labai pavojingos dujos, nes neturi nei kvapo, nei spalvos. Anglies monoksidas, patekęs į žmogaus organizmą per kvėpavimo takus, jungdamasis su hemoglobinu sudaro karboksihemoglobiną. Teršalo poveikis žmogui priklauso nuo karboksihemoglobino kiekio kraujyje. Labiausiai deguonies badui jautrios yra smegenys. Lengvo apsinuodijimo atveju atsiranda: galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, vėmimas, pulsavimas smilkiniuose, nuovargis. Stipraus apsinuodijimo atveju sutrinka širdies ir kvėpavimo sistemos veikla, galima netekti sąmonės, atsiranda traukuliai, žmogus gali mirti.
Apsinuodijusįjį anglies monoksidu reikia kuo skubiau išnešti iš užterštos patalpos į gryną orą, atlaisvinti kvėpavimo takus, kad nukentėjusysis gautų kuo daugiau deguonies. Įtarus apsinuodijimą smalkėmis – reikia kuo skubiau kreiptis į gydytoją.
Svarbu kasmet patikrinti, ar yra tvarkingi šildymo įrengimai, įvertinti ventiliacinės sistemos efektyvumą, išvalyti kaminus. Šildymo sezono metu krosnyse reikia nedeginti atliekų, nes jas deginant susidaro didžiausia anglies monoksido koncentracija, kuri nusėda ant vidinių kamino sienelių. Susidarius didesniam anglies monoksido sluoksniui, galimi savaiminiai gaisrai. Krosnies sklendę reikia visiškai uždaryti tik įsitikinus, kad ugnis baigė rusenti. Svarbu vengti šildyti patalpas dujinėmis viryklėmis ar orkaitėmis. Nešildyti ir nepalikti užvesto automobilio garaže. Namuose įsirenkite anglies monoksido detektorius.

Kontaktai žiniasklaidai
Irena Žvirzdinienė
Tel. 8 444 60 307
El. p. irena.zvirzdiniene@nvsc.lt

Telšių departamento direktorė
Giedrė Ligeikienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN