Pareigūnai Mažeikiuose demaskavo nelegalią prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis ir namine degtine

Naujienos: Teisėtvarka , 2021-10-02 17:51
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

Kaip jau ne kartą skelbėme, Šiaulių ir Telšių apskrities policijos kolektyvams dirbant vienos apygardos principu, rengiamos bendros priemonės bei operacijos. Viena tokių buvo atlikta gegužės 15 dieną, kai Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos Mažeikių rajone demaskavo nelegalią prekybą akcizais apmokestinamomis cigaretėmis bei namine degtine.

Operacija prasidėjo vidurdienį Tirkšlių miestelyje. Jame buvo sustabdytas iš gyvenamojo namo kiemo išvažiuojantis automobilis FORD MONDEO, kurį vairavo Mažeikių rajono gyventojas, gimęs 1974 m. Pareigūnai vyro vairuojamo automobilio bagažinėje rado 2 500 pakelių cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos banderolėmis. Įstatymas už tai numato baudžiamąją atsakomybe. Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis jo atžvilgiu buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR BK 199-2 str. 1 d. Tąkart vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę.

Tęsiant ikiteisminio tyrimo veiksmus, nutarta patikrinti ir kiemą, kuriame sulaikytas vyras, įtariama, nusipirko akcizais apmokestinamų prekių, nepaženklintų lietuviškomis banderolėmis. Patikrinimas pasitvirtino, kieme esančioje malkinėje pareigūnai aptiko 7 500 pakelių cigarečių. Juos turėjusi namo šeimininkė, gimusi 1975 m., taip pat buvo sulaikyta ir uždaryta į areštinę. Jos sutuoktinis sulaikymo išvengė - tuo metu jo nebuvo namuose. Tačiau jam, kaip ir jo žmonai, dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo pareikšti įtarimai pagal LR BK 199-2 str. 2 d. Dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis, asmuo baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Pareigūnai atliko kratas ir dar pas šešis Mažeikių ir Mažeikių rajono gyventojus, įtariamus cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos banderolėmis, platinimu, kurias, manoma, įsigydavo iš anksčiau paminėtų asmenų. Pas visus juos rasti kiekiai skirtingi, pas vienus daugiau, pas kitus – mažiau. Visos vykdytos operacijos metu rasta ir paimta 14 410 pakelių cigarečių, nepaženklintų Lietuvos Respublikos banderolėmis, kurių vertė siekia 50 025 eurus. Keturiems asmenims dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis buvo pradėti ikiteisminiai tyrimai, penkiems - administracinės teisenos pagal LR ANK 209 str.

Deja, pas kai kuriuos asmenis akcizais apmokestinamos cigaretės buvo ne vienintelė draudžiama prekė. Pas du jų rasta ir naminės degtinės. Iš Krakiuose gyvenančio vyro, gimusio 1969 m., pareigūnai paėmė apie 31 litrą į įvairias talpas išpilstyto ir parduoti paruošto skaidraus skysčio, turinčio specifinį naminės degtinės kvapą, iš Mažeikiuose gyvenančio, gimusio 1954 m., vyro – 29 litrus. Taigi jų abiejų atžvilgiu pradėti ikiteisminiai tyrimai pagal LR BK 201 str. 1 d. dėl neteisėto naminės degtinės laikymo. Už tai įstatymas numato viešuosius darbus arba baudą, arba laisvės apribojimą, arba areštą, arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

O štai ir toliau uoliai atliekant visus šio ikiteisminio tyrimo procesus, pagal teismo nutartį, rugsėjo 23 dieną pareigūnai apsilankė pas dar du Mažeikių rajono gyventojus. Pas vyrus buvo atliktos kratos. Jiems priklausančiose sodybose, butuose taip pat rasta skysčio, turinčio specifinį naminės dagtinės kvapą.

Pas vyrą, gimusį 1978 m, Mažeikių mieste turimuose butuose bei garažuose, rasta ir paimta apie 200 litrų skysčio, turinčio naminės degtinės kvapą. Jam pareikšti įtarimai pagal LR BK 201 str. 2d. Atliekant kratą pas kitą Mažeikių r. gyvenantį vyrą, gimusį 1968 m., radiniai nustebino. Ketūnų k. esančioje sodyboje, rūsyje po žeme, aptiktas bunkeris, it naminės degtinės fabrikas. Jame buvo rastas aparatas naminei degtinei gaminti, virš 800 litrų raugo bei apie 120 litrų naminės degtinė. Šiam vyrui pareikšti įtarimai pagal LR BK 201 str.1d., 201 str. 2d. Abu vyrai nesulaikyti.

Kaip paaiškėjo vėliau, Ketūnų k. gyventojas vis tik nepasimokė – anksčiau 3 kartus jau buvo teistas dėl analogiškų nusikalstamų veikų.

Šiuo metu, Ekonominių nusikaltimų tyrimo tarnybos ir toliau uoliai atlieka šį ikiteisminį tyrimą. Įtarimai dėl nusikalstamų veikų, t. y. dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis bei neteisėto naminių stiprių alkoholinių gėrimų, aparatų jiems gaminti, gaminimo, laikymo, gabenimo ir realizavimo, pareikšti 9 asmenims, kurie gyvena Mažeikių mieste ir rajone.

Video medžiaga:
&t=10s

Policijos informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN