Judėjimas ir maistas: 6 produktai, kurie suteiks energijos

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-08-18 10:35
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Po treniruotės, žygio, ruošiantis velomaratonui ar kitos sportinės veiklos svarbu atgauti jėgas ir pavalgyti. Į tai, ką pasportavę dedate į burną, reikėtų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, po fizinio krūvio patariama rinktis daugiau baltymų turinčius produktus: jogurtą, mėsą, žuvį, pupeles. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad vasarą išauga susidomėjimas sveiku maistu.

„Sveikas maistas, o ypač šiltuoju sezonu, tarp pirkėjų yra populiarus. Pastebime, kad vasarą pirkėjai daug dėmesio skiria sezoninėms daržovėms bei vaisiams, šviežiai žuviai. Norėdami, kad vartotojai turėtų kuo didesnę įvairovę, nuolat plečiame sveikų produktų asortimentą. Be to, esame paruošę ir didelį ekologiško maisto pasirinkimą: nuo lęšių, kuskuso ar bolivinės balandos iki ekologiškų ledų, sausainių, padažų, įvairiausių užtepėlių“, – teigia V. Budrienė. 

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad po treniruotės kūnas bando atkurti glikogeno atsargas, taip pat reikia atgauti ir raumenų baltymus, todėl svarbu tinkamai pavalgyti. Ypač svarbu įtraukti angliavandenių ir baltymų.

„Kiekvienas elementas: baltymai, angliavandeniai ir riebalai – po intensyvios treniruotės dalyvauja organizmo atsigavimo procese, todėl sukant galvas, ką užkąsti po sporto, reikėtų nepamiršti rinktis kuo įvairesnį maistą“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais produktais, kurie suteiks energijos ir padės atgauti jėgas po sporto.

Bananai ir jogurtas. Šis derinys rekomenduojamas po intensyvios treniruotės. Valgomi kartu dėl kalio bananuose bei baltymų jogurte šie produktai pagerina raumenis atstatančių gliukozės ir aminorūgščių įsisavinimą, todėl bananus ir jogurtą rekomenduojama valgyti ruošiantis žygiams, įvairiausioms varžyboms ar velomaratonui.

Sezamo sėklos. Sezamų sėklose gausu magnio, be to, jos turi didelę cukraus kiekį kraujyje stabilizuojančią sveikų riebalų ir skaidulų dozę. Sezamo sėklas gaminant maistą panaudoti itin paprasta. Jas tereikia paskrudinti sausoje keptuvėje ir gardinti salotas, jogurtą, įvairiausius vaisių ar daržovių dubenėlius, košes, netgi sriubas.

Pupelės. Tai yra puikus baltymų šaltinis, todėl jos neretai atsiduria vegetarų ir veganų valgiaraštyje kaip mėsos alternatyva. Be tokių naudingų mikroelementų ir mineralų kaip geležis, kalcis ar magnis, jose gausu kalio – mineralo, būtino kraujo spaudimo reguliavimui. Pupelės pasižymi ir dideliu žarnyno veiklai naudingų skaidulų kiekiu, be to, jose nėra arba yra labai nedaug riebalų, druskos ir cholesterolio. 

Datulės. Džiovintose datulėse randama daugiau geležies ir kalcio nei šviežiose, todėl jas patariama valgyti po sporto. Datulės dažniausiai valgomos vienos, tačiau jomis galima gardinti įvairiausias košes, jogurtą, netgi ryžius ar kuskusą. O vasarą datules skanu ir užšaldyti. Tinkamai laikomos datulės kokybiškos išlieka nuo kelių mėnesių iki metų: laikomas šaldytuve, sandariame inde, datules galima vartoti metus, o laikomas kambario temperatūroje – keletą mėnesių.

Lęšiai. Lęšiuose gausu skaidulų, folio rūgšties ir kalio, todėl jie yra puikus pasirinkimas norint pagerinti širdies veiklą, kraujospūdį bei valdyti cholesterolio kiekį kraujyje. Lęšiuose yra gausu geležies, vitamino B1, kuris padeda palaikyti pastovų širdies ritmą. Lęšių įtraukimas į kasdienę mitybą gali padėti kovoti su stresu, nemiga. Be to, lęšiai gerina bendrą organizmo tonusą bei stiprina imunitetą, suteikia energijos.

Vanduo. Na, ir vienas svarbiausių dalykų, kurio reikėtų nepamiršti pasportavus – atsigerti vandens. Vandens gėrimas po treniruotės padeda išvengti dehidratacijos. Mat sportuodami ir prakaituodami jo daug netenkate. Per dieną reikėtų išgerti apie 30 ml vandens, vienam kilogramui kūno svorio arba bent jau 2–2,5 litro. Vasarą, ypač kai karšta, daug prakaituojame, jo reikėtų išgerti ir dar daugiau.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN