Tarptautinei sumuštinių dienai: 3 skirtingų pasaulio šalių įkvėpti receptai

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2022-11-03 07:20
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Lapkričio 3-ąją pasaulyje minima tarptautinė sumuštinių diena. Visgi, net ir gaminant tokį paprastą patiekalą, kaip sumuštinis, galima plačiai eksperimentuoti ir net pasisemti idėjų iš įvairių pasaulio virtuvių. Pavyzdžiui, Vakaruose sumuštinius įprasta įdaryti balta žuvimi, krevetėmis, šamu ar net austrėmis. Tačiau nemažiau gardžių derinių galite atrasti ir iš jau turimų, arba visai nebrangių produktų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tradiciniams sumuštiniams skirti produktai: duona, sviestas, dešros, įvairiausios daržovės – neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis.

„Visada pirkėjams siekiame pasiūlyti platų asortimentą, kuriame gausu šviežių, kokybiškų ir maistingų produktų. Jį nuolat pildome sezoninėmis, šviežio derliaus daržovėmis, siūlome ir didelį duonos, be kurios neįsivaizduojamas kasdienis pirkinių krepšelis, pasirinkimą – nuo tradicinės juodos iki   baltyminės keto duonos, plikytos pailgos formos duonos su sėklomis ar pagamintos iš džiovintų daržovių. O skubantiems ir ieškantiems greitų užkandžių ar pietų variantų, esame paruošę gausų, jau paruoštų kulinarijos gaminių asortimentą, tarp kurių ir didelio pirkėjų dėmesio visuomet susilaukiantys sumuštiniai“, – teigia V. Budrienė.

Sukurtas skubantiems

Sumuštinių istorijos pradmenys siekia 1762 metus, Anglijoje. To meto grafas Džonas Montagu, liepė virėjui paruošti jam patiekalą, kurį būtų galima valgyti be stalo įrankių, kadangi šis neturėjo laiko. Todėl jis pagamino sumuštinį, kurio viduje buvo sūdyti mėsos griežinėliai, sūrio riekelė ir skrudinta juoda duona. Po šios dienos, sumuštiniai sparčiai išplito visoje Anglijoje, tačiau užtruko, kol pasiekė kitas šalis.

Amerikoje tik 1815 m. pirmasis sumuštinis buvo įtrauktas į kulinarinę knygą. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ atstovės“, labiausiai sumuštiniai išpopuliarėjo tada, kai kepyklose buvo pradėta pardavinėti iš anksto supjaustyta duona. Jie tapo labai lengvai pagaminami ir puikiai tiko kaip greitas maistas tiek moksleiviams, tiek darbininkams. O šiuolaikinė Vakaruose paplitusi sumuštinio su įvairiais ingredientais ir duonos riekelėmis versija Europoje atsirado XX a. pradžioje.

Derinkite su žuvimi ir jūros gėrybėmis

Dėl savo universalumo sumuštinius žmonės mėgsta visame pasaulyje – juos ne tik gamina iš įvairiausių maisto produktų, bet ir valgo bet kuriuo paros metu. Svarbiausia, kad randamas bet kurios šalies virtuvėje, sumuštinis gali būti pritaikytas kiekvieno skoniui.

Anot V. Juodkazienės, burnoje tirpstančio sumuštinio gamybai produktų pasirinkimas labai platus ir neretai gali būti randamas kiekvieno šaldytuve. Tai įvairios užtepėlės, mėsos gaminiai, sūriai, daržovės, jūros gėrybės, žuvis, padažai, prieskoniai, netgi tam tikri vaisiai. Tačiau nemažiau svarbu atsižvelgti ir į duonos kokybę. Norint, kad sumuštinis būtų kuo maistingesnis, geriausia rinktis pilno grūdo, daug skaidulų ir įvairių vitaminų turinčią baltą arba tamsią duoną.

„Beveik visos pasaulio šalys garsėja savo unikalios gamybos sumuštiniais. Tačiau pagrindiniai ingredientai išlieka tie patys. Nuo pietų ar vakarienės stalo likusi smulkinta mėsa, tokia kaip vištiena, jautiena ar kalakutiena – puikiai dera prie įvairių rūšių sūrių, keptų, marinuotų ir karamelizuotų daržovių. Sumuštinius taip pat galima gaminti ir su žuvimi, pavyzdžiui, lašiša, baltuoju paltusu, tilapija, šamu. Naujajame Orleane juos populiaru gardinti ir jūros gėrybėmis – krevetėmis, austrėmis, krabais. Be to, įvairūs padažai, tokie kaip naminis pomidorų, česnakinis ar pesto tik sustiprins sumuštinio skonį“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi dar trimis skirtingų pasaulio šalių įkvėptais sumuštinių receptais, kuriuos lengvai pasigaminsite namuose.

Prancūziškas „Croque madame“ sumuštinis

Jums reikės:

2 šaukštų sviesto

2 didelių šaukštų miltų

¼ puodelio pieno

¾ puodelio tarkuoto kietojo sūrio

¼ puodelio tarkuoto parmezano sūrio

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

8 riekelių baltos duonos

4 valgomųjų šaukštų garstyčių

4 riekelių kumpio

4 didelių kiaušinių

Gaminimas:

Sudėkite sviestą į puodą ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Suberkite miltus ir 2-3 minutes kaitinkite, nuolat maišydami. Pamažu supilkite pieną ir virkite ant silpnos ugnies, kol masė šiek tiek sutirštės. Nukelkite nuo ugnies ir įmaišykite tarkuotą kietąjį ir parmezano sūrį. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Puodą uždenkite dangčiu, kad masė išliktų šilta, kol paruošite sumuštinius. Ant kepimo skardos išklokite kepimo popierių. Išdėliokite baltos duonos riekeles. Plonu sluoksniu užtepkite garstyčių ir uždėkite kumpio riekelę. Ant kumpio papildomai užtepkite garstyčių ir paruošto sūrio padažo. Ant viršaus uždėkite dar vieną riekelę duonos ir aptepkite jos viršu padažu.  Paruoškite ir kitus sumuštinius. Keptuvėje iškepkite kiaušinius. Kepimo skardą įdėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 5 minutes. Ant paruoštų sumuštinių uždėkite kiaušinius.  

Ispaniškas „Bocadillo“ sumuštinis

Jums reikės:

4 mažų prancūziškų batonų

150 g vytinto kumpio prosciutto

120 g griežinėliais pjaustyto kietojo sūrio

3 česnako skiltelių

2 vidutinio dydžio geltonųjų pomidorų

1 žaliosios paprikos

Šlakelio alyvuogių aliejaus

Česnakinio padažo

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio pipirų

Gaminimas:

Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Žaliąją papriką supjaustykite griežinėliais ir kepkite, kol taps traški ir minkšta. Paprikas ištraukite ir atidėkite į šalį. Keptuvėje apie 2 minutes apkepkite vytintą kumpį. Prancūzišką batoną perpjaukite per pusę, ant vienos puselės užbarstykite susmulkintas česnako skilteles, sluoksniuokite pakepintą vytintą kumpį, ant viršaus uždėkite sūrio, pomidorų griežinėlius ir užberkite šiek tiek druskos. Galiausiai ant pomidorų sudėkite keptas paprikas. Viską aptepkite česnakiniu padažu. Skanaus!

Niujorkietiškas „The Reuben“ sumuštinis

Jums reikės:

4 riekelių ruginės duonos

Nedidelio gabalėlio sviesto

½ puodelio „Tūkstančio salų“ padažo

8 riekelių kietojo sūrio

150 g jautienos kumpio

1 puodelio raugintų kopūstų

Gaminimas:

Sviestu ištepkite kiekvieną duonos riekelę, užtepkite „Tūkstančių salų“ padažo. Uždėkite po 2 sūrio riekeles, plonai pjaustyto jautienos kumpio ir raugintų kopūstų ir gautą sumuštinį suspauskite su likusia riekele duonos. Įkaitinkite vidutinio dydžio keptuvę ir joje ištirpdykite šiek tiek sviesto. Dėkite sumuštinius į keptuvę ir kepkite, kol jie apskrus ir išsilydys sūris, maždaug po 3 minutes iš kiekvienos pusės. Perpjaukite sumuštinius per pusę, patiekite su marinuotais agurkais arba su keptomis bulvėmis. Mėgaukitės!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN