Tarptautinei muziejų dienai, surengtas pėsčiųjų žygis po Kražių seniūnijos apylinkes (Kelmės r.)

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-05-30 16:31
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Gegužės 20-ąją Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro darbuotojai surengė pėsčiųjų žygį, skirtą Tarptautinei muziejų dienai. Šiais metais muziejų bendruomenė kvietė skirti dėmesį tvarumui ir gerovei, pagrindinį dėmesį skiriant trims temoms: pasaulinei sveikatai ir gerovei, klimato kaitai, gyvenimui žemėje.

Prieš pradedant žygiuoti, dalyviai apsilankė Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejuje. Šie metai Kražių miesteliui ypatingi jubiliejinių sukakčių gausa: Kražių miesteliui - 770 m., Edukacinės komisijos įsteigimui – 250 m., Juodiesiems broliams – 200 m. ir t. t. Tad ir pėsčiųjų žygis planuotas taip, kad būtų aplankomos Kražių istorijai svarbios vietos.

Pirmasis sustojimas – Kražių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčia. Bažnyčia garsi joje vykusiomis „Kražių skerdynėmis“, kuomet prieš 130 metų vietos tikintieji gynė bažnyčią nuo carinės valdžios. Antrasis sustojimas numatytas prie Greitiškės ąžuolo. Greitiškė anuomet valdyta vienuolių jėzuitų, kurie čia buvo įkūrę poilsio namus. Taip pat čia buvo tvenkiniai, kuriuose vienuoliai augino žuvis. Deja, po jėzuitų ordino panaikinimo 1773 m., pastatai iki šių dienų neišliko.

Kiek ilgesnis sustojimas – Stupkalnyje, kur įsikūrusi Deimantinio kelio budizmo bendruomenė. Šios bendruomenės atstovė Urtė Lina papasakojo žygeiviams apie jų įsikūrimą, supažindino su veikla ir svarbiausia – pristatė Stupą.

Toliau aplankyta Linkaučių koplyčia, kurią statė Linkaučių savininkai Bardauskai, planuodami įkurti čia Šv. Norberto seserų vienuolyną. Vienuolynas liko neįkurtas, o koplyčios rūsyje buvo laidojami Linkaučių savininkai ir jų giminės.

Toliau lauko keliu, Kražantės pakrante, judėta link Kražių. Kražiuose aplankyta holokausto aukų vieta Pamedžiokalnyje, Kražių kapinių koplyčia, statyta apie 1857 m.

Paskutinis sustojimas buvo ant Vytauto kalno, kur XV a., pradedant krikštyti žemaičius, buvo pastatyta viena pirmųjų bažnyčių Žemaitijoje. Dabar čia išlikę tik Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios pamatai ir XIX a. vid. statyta mūrinė varpinė. Žygeiviai apsilankė varpinėje, kur pro naujai sutvarkytus langus galėjo pasigrožėti Kražių panorama.

Žygio metu įveiktas 17 km maršrutas, kuris driekėsi pievomis, laukais ir žvyrkeliais. Sugrįžusiems į žygio pradžios vietą, dalyviams įteiktos atminimo dovanėlės.


Informaciją paruošė:
Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centro muziejaus vedėjas – Vygantas Mažonas.

Nuotraukos – R. Leščauskytės


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN