KAIRIŲ BIBLIOTEKOJE PASKAITA APIE PSICHOEMOCINIUS GYDYMO BŪDUS PRAEITYJE

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2023-12-22 08:58
El. pašto adresas: ramuteprei@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

Šiaulių rajono savivaldybės finansuojamas projektas „Emocinės stiprybės auginimas – sveikatos palaikymas bibliotekoje“ siekia skatinti bendruomenės sveikatą per įvairias paskaitas ir edukacines veiklas. Vienas iš šių renginių, vykęs gruodžio 12 dieną Kairių bibliotekoje, buvo skirtas praeityje taikytų psichoemocinių gydymo būdų temai.

Lektorius, istorikas Jonas Kiriliauskas, pasidalydamas žiniomis nuo antikos laikų iki XIX amžiaus vidurio, apžvelgė įvairias psichoemocinio gydymo praktikas. Paskaitos metu buvo pabrėžta, kaip šie senoviniai gydymo metodai, nepaisant jų dabartinio vertinimo, atskleidžia ne tik tai, kaip žmonės bandė gydyti psichinę sveikatą, bet ir kaip keitėsi visuomenės požiūris į šiuos klausimus per amžius.

Antikos laikotarpiu žolelės ir maldos dažnai buvo naudojamos kaip gydymo priemonės. Viduramžiais gydymas apėmė kraujo nuleidimus, o Renesanso metu didesnis dėmesys buvo skiriamas anatomijos tyrimams. XIX amžiuje prasidėjo moderniosios medicinos plėtra su antibiotikais ir vakcinomis.

Aprašant medicinos praktikas nuo antikos laikų iki XIX amžiaus vidurio, paminėta chirurgija ir netradiciniai būdai, tokie kaip barzdaskučių gydymas ir egzorcizmas. Ypatingas akcentas buvo dedamas į tai, kaip visuomenės supratimas ir požiūris į psichoemocinę sveikatą kito per amžius.

Paskaitos pabaigoje lektorius išsamiai apžvelgė literatūrą, susijusią su praeityje taikytų psichoemocinių gydymo būdų tema. Šis žingsnis padeda platesniam auditorijos supratimui apie temą ir suteikia galimybę susipažinti su įvairiomis perspektyvomis bei nuomonėmis. Visa tai rodo, kad tokios iniciatyvos kaip „Emocinės stiprybės auginimas – sveikatos palaikymas bibliotekoje“ ne tik skatina švietimą, bet ir leidžia bendruomenei įgyti įdomių ir svarbių žinių apie sveikatą ir jos istoriją.

Ramutė Preimontienė,
Kairių bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Ramutės Preimontienės ir Vidos Ragauskienės


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN