Žmonių pilietiškumas išgelbėjo nuo prieš ketverius metus Radviliškio rajone įvykusios tragedijos pasikartojimo

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2019-09-10 21:54
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių r.

2015 metų rugsėjo 4-osios naktį Radviliškyje neblaivaus (2,01 prom.) vairuotojo vairuojamas vilkikas pražudė 20-metę policijos pareigūnę, kuri su kolega stabdė ir tikrino nuo Panevėžio pusės į Radviliškį įvažiuojančias transporto priemones. Ties V. Landsbergio-Žemkalnio ir Žalgirio gatvių sankryža, tikrinant sustabdytų „Ford Focus“ ir „Audi“ automobilių vairuotojų dokumentus, pro šalį važiavęs vilkikas DAF, stabdomas patrulio, trenkėsi į FORD-ą, kliudė automobilį tikrinusią pareigūnę ir nesustojęs nuvažiavo, ją nutempdamas su savimi. Vilkiką Radviliškyje, Šiaulių gatvėje, apie 900 metrų nuo įvykio vietos, sustabdė kitas patrulių ekipažas. Atvykę medikai konstatavo pareigūnės mirtį.
Nežinia, kuo būtų pasibaigusi šių metų rugpjūčio 20-osios naktį vilkiką vairavusio neblaivaus baltarusio kelionė, jei ne pilietiški eismo dalyviai, kurių dėka nelaimės grėsmė buvo eliminuota.
Apie 22 val. Radviliškio rajono policijos komisariato pareigūnai gavo pranešimą, kad ties Karčemų kaimu sustabdytas „MB“ markės vilkikas, prie kurio vairo sėdi neblaivus vairuotojas. Vyras elgėsi neadekvačiai, nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas. Vairuotojas teigė esantis blaivus, niekur jis nevažiavęs, tik šalikelėje sustojęs pamiegoti. Automobilių transporto paslaugas teikiančioje Lietuvos bendrovėje dirbantis 58 metų Baltarusijos pilietis pasitikrinti girtumą kategoriškai atsisakė. Vyras elgėsi agresyviai, todėl pareigūnams teko panaudoti antrankius.
Neblaivumo patikrinimo vengimas, kai nustatyti neblaivumo požymiai, yra prilyginamas vairavimui išgėrus, todėl vairuotojui buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl transporto priemonės vairavimo esant neblaiviam, kai nustatomas 1,51 ir daugiau promilių girtumas.
Bandymą išsisukti nuo atsakomybės (neva, jis ne vairavo, tik miegojo vilkike) sužlugdė svarbūs liudytojai, kurie aktyviai dalyvavo, atimdami galimybę girtam vairuotojui dalyvauti eisme. Tai – trys jaunuoliai iš Radviliškio ir vienas paslaptingas vyras, kuris liko neidentifikuotas. Pastarasis iš sustojusio kelkraštyje vilkiko užvedimo spynelės ištraukė raktelius ir perdavė jaunuoliams, kad šie palauktų policijos ir raktelius bei vairuotoją perduotų policijos pareigūnams. Pats išskubėjo kelionę tęsti toliau.
Jaunuoliai iš Radviliškio policijos pareigūnus iškvietė, jų sulaukė ir pateikė ne tik vilkiko užvedimo raktelius, bet ir filmuotą medžiagą, kaip pavojingai vilkikas manevruoja po važiuojamąją dalį. Automobiliu „Audi A4“ važiavusiems vaikinams šis vilkikas siaubą ėmė kelti jau ties Arimaičių ežeru. Čia jie pastebėjo keliu Panevėžys-Radviliškis pavojingai manevruojančią sunkiasvorę transporto priemonę, kuri tai įvažiuodavo į priešpriešinę eismo juostą, tai grįždavo į savąją, tai nusukdavo į kelkraštį. Netoli Karčemų kaimo vilkikas sustojo. Jaunuoliai, važiuodami paskui, apie pavojingą vairuotoją informavo policijos pareigūnus ir savo mobiliuoju telefonu užfiksavo pavojingus vilkiko viražus. Po to, iššokę iš savo automobilio, nubėgo prie sustojusios transporto priemonės, prie kurios jau buvo pribėgęs ir vilkiko raktelius paėmęs priekyje vilkiko sustojusio automobilio vairuotojas.
Rugsėjo 5 d. Radviliškio rajono policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas Saulius Malatokas ir to paties skyriaus vyriausiasis tyrėjas Aivaras Kardašius už atsakingumą ir pilietiškumą padėkojo 18-mečiams Nedui Stankūnui ir Augustui Grakauskui bei 16-mečiui Faustui Kavalevskiui ir įteikė dovanėles, kurios nuolat primins apie jų atsakingą poelgį, sulaikant girtą baltarusį. Vairuotojui, kuris iš vilkiko užvedimo spynelės ištraukė raktelius, rankos paspausti pareigūnai negalėjo, nes jis liko nežinomas, tačiau jam padėką reiškia šioje publikacijoje neakivaizdžiai.
Visuomenė pastaruoju metu darosi vis nepakantesnė neatsakingiems vairuotojams ir visomis priemonėmis bendradarbiauja su policija, teikdama informaciją apie Kelių eismo taisykles ignoruojančius asmenis.

Filmuotą medžiagą apie vilkiko vojažą rasite čia:



Atstovė spaudai Gailutė Smagriūnienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN