Bloga žinia oponentams: Šilalės lopšelio-darželio „Žiogelis“ priestatas priimtas

Naujienos: Savivalda , 2020-02-06 20:17
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilalės r.

Antradienį į naująjį Šilalės lopšelio-darželio „Žiogelis“ priestatą darbininkai nešė paskutinius baldus, o viduje jau dirbo Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, žmonėse dar vadinama priėmimo komisija. „Dėmesio, dėmesio! Dėl gaisro pavojaus pastatas evakuojamas“, - pasigirdo komanda, bet tai buvo tik priešgaisrinės signalizacijos tikrinimas. Visų priėmime dalyvavusių žinybų, pradedant šilumos tinklais ir baigiant užsakovo – Šilalės rajono savivaldybės, atstovai, patvirtino, kad priestatas atitinka projekto reikalavimus ir tinka naudoti. Nebeteko prasmės oponentų pranašystės, kad naujoji rajono valdžia sužlugdys tokį gerą projektą, o vaikai paliks be vaikų darželio.



- Mūsų pirmtakai žinojo, ką palikę, ir tikriausiai numatė galimus pavojus, - apžiūrėjęs priestatą, sakė Šilalės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Tadas Bartkus. - Grindys, kuriomis dabar vaikštome, projekte buvo numatytos medinės, medinės turėjo būti ir palangės. O čia plastikas. Kada atėjom į valdžią ir pradėjom stebėti darbų eigą, rangovas jau buvo padirbėjęs savo nuožiūra ir gerokai nuklydęs nuo techninio projekto reikalavimų. Iškilo realus pavojus, kad Centrinė projektų valdymo agentūra atsisakys finansuoti projektą, ir savivaldybei teks į šalies biudžetą grąžinti 250 tūkstančių priestato statybai skirtų eurų. Iš kurgauti tokią sumą? Visgi mums kartu su Seimo nariu Remigijumi Žemaitaičiu pavyko įtikinti agentūros vadovybę, kad nuo to nukentėtų tik rajono gyventojai, o ypač – vaikai, ir ši sutiko dalinai pakeisti projektą.

Dabar priestato patalpose – įkurtuvių chaosas. Šviestuvai, santechnika, šildymo sistema sumontuoti ir veikia, o baldai dar nešami į kambarius ir dedami vienas ant kito. Baldai – irgi ne tokie, kokie buvo numatyti projekte. Šitie - medžio drožlių, o pagal pirminį planą turėjo būti klijuotos medienos.

- Pagal ankstesnį projektą naujasis darželio priestatas turėjo būti apstatytas klijuoto medžio baldais, tačiau po keturis kartus skelbto viešo konkurso neatsirado įmonių, kurios apsiimtų tokius baldus pagaminti. Įsivaizduojat? Visoje šalyje – nė vienos įmonės, kuri pagamintų tokius baldus! Situacija pasidarė absurdiška – priestatas pastatytas ir stovi tuščias, eilėje už durų per 100 vaikų, o mes negalim nupirkti baldų, - prisimena T. Bartkus. - Dar sykį keisti projektą? Derybos su Centrine projektų valdymo agentūra nebuvo lengvos. Juk projektas nenukrito iš dangaus, ankstesnė rajono valdžia sutiko su jo reikalavimais, vadinasi, mums belieka vykdyti. Visgi po ketvirto neįvykusio konkurso agentūra sutiko klijuotos medienos baldus keisti medžio drožlių baldais. Praradome keturis mėnesius, bet projektas buvo išgelbėtas.

Įkurtuvės čia pat. Jau suformuotos naujos lopšelinukų ir darželinukų grupės, papildomai įsteigta 17 etatų, nauji darbuotojai priimti. Dar liko sustatyti baldus, išvalyti dulkes, priklijuoti ant durų vieną kitą lipduką. Kada pirmieji vaikai peržengs priestato slenkstį?

- Tikiuosi, vasario dešimtąją, - sako lopšelio-darželio direktorė Dalia Kutniauskienė. - Jeigu reikės, mūsų darbuotojai pasiryžę dirbti, kad ir šeštadienį.

Vasario dešimtąją vienu šimtu sumažės eilėje stovinčių vaikų?

- Ne, ne, - purto galva direktorė. - Ne visi iškart! Pirmą savaitę priimsim penkias lopšelio-darželio grupes po 5–7 vaikus, po savaitės – dar po 5–6 vaikus. Ir tik trečią savaitę, priėmę dar po 5–6 vaikus, užpildysim visas grupes. Tokia nustatyta tvarka adaptacijai, kad vaikai apsiprastų augančioje grupėje.

Deja, ne visi pusantrų metų amžiaus sulaukę vaikai bus priimti. Darželis truputį per mažas. Direktorė jau suskaičiavo, kokia eilė liks dabar ir kokia – rugsėjo pirmąją.

- Šiuo metu eilėje liks 126 reikiamo amžiaus sulaukę vaikai, kurių negalėsim priimti, bet iki rugsėjo pirmosios, kai į mokyklą išeis 70 darželinukų, eilėje liks 32. Tai apytiksliai duomenys, nes dalis tėvų atideda vaikui lopšelio arba darželio lankymą. Visgi turim skaičiuoti, kad apie 30 vaikų mūsų „Žiogelis“ nesutalpins, - prognozuoja D. Kutniauskienė.

Statyti dar vieną priestatą?

- Sakyčiau, daug racionalesnė mero Algirdo Meiženio deklaruojama idėja eilėje likusio vaiko priežiūrai skirti bent 100 eurų. Rajono biudžetui tai būtų daug mažesnė našta, nei naujo darželio statyba, be to, mažėjant vaikų gimstamumui, ir dabartinio darželio gali pakakti, - svarsto vicemeras T. Bartkus. - Kalbėjau su daugeliu rajono Tarybos narių, ir jie tokiai minčiai pritartų.



Autoriaus nuotrauka

Petras DARGIS,
Savivaldybės mero patarėjas
šaltinis: http://silale.lt/go.php/lit/Bloga-zinia-oponentams-ziogelio-priestatas-priimtas/1


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN