V. Jasevičius: „Situacija ekstremali, veikiame pagal planą“

Naujienos: Savivalda , 2020-03-18 19:52
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šilalės r.

Trečia diena Šilalės rajono savivaldybė, kaip ir visa Lietuva, gyvena karantino sąlygomis. Ką tai reiškia – karantinas savivaldybėje? Negi durys užrakintos, o valdininkai išėjo atostogų? „Nieko panašaus, – atsako Administracijos direktorius ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas Valdemaras Jasevičius. – Ir Administracija, ir jai pavaldžios įstaigos esame priversti spręsti netikėtai iškilusias užduotis, taigi dirbame daug intensyviau. Panikos irgi nėra, nes veikiame pagal nuoseklų planą“.



Planas pradėtas kurti sekmadienį, kai Administracijos direktorius Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas organizavo Savivaldybės ir atsakingų įstaigų vadovų pasitarimą, kuriame aptarti svarbiausi darbai karantino sąlygomis. Atsižvelgiant į situaciją dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo bei rekomendacijas maksimaliai teikti gyventojams aptarnavimo paslaugas nuotoliniu būdu, buvo išleistas direktoriaus įsakymas, įpareigojantis biudžetinių, viešųjų įstaigų ir uždarųjų akcinių bendrovių vadovus darbą organizuoti ir klientus aptarnauti nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje.



„Įsakymas jau vykdomas, – sako V. Jasevičius. – Dauguma Savivaldybės ir jai pavaldžių įstaigų darbuotojų nuo pirmadienio dirba nuotoliniu būdu. Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje tuos klausimus dar kartą aptarėme su rajono seniūnais. Dar kartą nurodžiau tai, kas parašyta mano įsakyme: visi darbuotojai, jei yra galimybė, turi dirbti nuotoliniu būdu, be kontakto su klientais ir bendradarbiais. Detaliau aptarėme, kokias funkcijas galima atlikti nuotoliniu būdu, o kokių ne. O aš dar sykį kviečiu visus gyventojus į Savivaldybės specialistus kreiptis telefonu arba elektroniniu paštu. Į Savivaldybę ir seniūnijas eikite tik būtiniausiais skubiais atvejais. Savivaldybėje gyventojai bus aptarnaujami vieno langelio principu. Tas principas pas mus veikia seniai, bet mes jo griežtai nesilaikėme, ir piliečiai nevaržomai galėjo patekti pas Savivaldybės vadovus, mero patarėjus, skyrių vedėjus, kurie juos priiminėjo savo kabinetuose. Dabar toks judėjimas apribotas. Būkime supratingi: į Savivaldybę eikime tik būtiniausiu atveju, o atėję kreipkimės į priimamąjį pirmame aukšte. Daugelio specialistų kabinetuose nė nerasime – jie dirba nuotoliniu būdu iš namų“.

V. Jasevičius pabrėžia, kad nuotolinis būdas jokiu būdu nėra poilsis ar atostogos, iš tiesų dar intensyvesnis darbas. Klientus aptarnaujančių specialistų telefonai ir elektroninio pašto adresai yra paskelbti savivaldybės tinklalapyje, klientai turi būti aptarnaujami nustatytu darbo laiku. „Dar nesame įpratę dirbti tokiu būdu, gali būti ir nesklandumų. Tikiuosi piliečių pakantumo“, – sako direktorius.

Vyriausybės nutarimu nuo kovo 16 d. iki kovo 27 d. privalomai sustabdytas ugdymo, mokymo ir studijų procesas visose šalies švietimo įstaigose, t. y. universitetuose, kolegijose ir mokyklose, taip pat dienos ir užimtumo centruose, neveikia darželiai, neformaliojo švietimo įstaigos. Su mokyklomis viskas aišku – mokiniai išleisti atostogų vasaros sąskaita. O ką daryti dirbantiems tėvams, kurie negali būti namuose su savo vaikais? Darželiai juk uždaryti!

„Yra keletas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos rekomenduojamų būdų spręsti problemą. Pirmiausia tai - NUOTOLINIS DARBAS. Tėvai ar globėjai gali prašyti darbdavio galimybės dirbti nuotoliniu būdu. Darbdavys privalo suteikti tokią galimybę, jeigu neįrodo, kad nuotolinis darbas sukeltų per dideles sąnaudas. Tokiu atveju ne mažiau kaip 1/5 viso darbo laiko darbuotojas turėtų dirbti nuotoliniu būdu. Kita išeitis - NEDARBINGUMO PAŽYMĖJIMAS. Kai švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo (ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų) išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. ATOSTOGOS. Tėvai arba globėjai gali prašyti darbdavio suteikti atostogas – kasmetines arba nemokamas. PAGALBA. Vaiku gali pasirūpinti kiti tėvų parinkti asmenys: seneliai, vyresni broliai ar seserys ir panašiai. Aš suprantu, kad tai suteiks tėvams papildomų sunkumų, todėl tikiuosi, kad darbdaviai bus geranoriški mažus vaikus auginančių darbuotojų atžvilgiu“, - sako V. Jasevičius.

Mokyklose nutrauktas ugdymas – ar tai reiškia, kad jos uždarytos? „Ne, jokiu būdu! – tikina direktorius. – Visos įstaigos dirba ir dirbs. Neuždaromos nei mokyklos, nei kultūros namai, nei muziejai, nors ir nevyksta pamokos, nerengiami vieši renginiai. Esant reikalui, galima kreiptis į jų vadovus, bet geriausia tai daryti telefonu ar elektroniniu paštu“. Vykdydamos švietimo, mokslo ir sporto ministro įsakymą, savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų priežiūrą išimtinais atvejais savivaldybių įstaigose, jeigu to neįmanoma įgyvendinti namuose (pvz. vaikų, turinčių didelių ar labai didelių specialiųjų ugdymosi poreikių, priežiūra, vaikų, ugdomų pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo programas, kurių tėvai ekstremalios situacijos metu privalo dirbti, priežiūra ir pan.), todėl svarstoma galimybė darželyje atidaryti vieną grupę. Nuo kovo 30 d. ugdymo įstaigos ruošiasi mokymui nuotoliniu būdu.



Panašu, kad prie karantino sąlygų teks prisitaikyti ne tik įstaigoms, ne tik privačioms įmonėms, bet ir visiems piliečiams. Rekomenduojama laikinai susilaikyti nuo įvairių pokylių, be didelio reikalo nesilankyti vieniems pas kitus, o vietoj to daugiau bendrauti telefonu ir internetu. Ypač svarbu vengti kontaktų su ką tik grįžusiaisiais iš „rizikingų“ šalių. O grįžusieji turi būti sąmoningi ir elgtis pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymu nustatytą tvarką.

„Tvarka paprasta ir kiekvienam suprantama: jeigu pilietis grįžo iš „rizikingos“ šalies arba turėjo kontaktą su galimai sergančiu COVID-19 liga žmogumi, jis privalo užpildyti nustatytos formos anketą, įteikti ją Visuomenės sveikatos centrui ir izoliuotis 14 dienų. Geriausia tai daryti savo bute. Nesant galimybės vienam būti bute, galima gyventi atskirame gerai vėdinamame kambaryje, nepalaikant artimų kontaktų su šeimos nariais. Maistas tokiam žmogui turi būti paduodamas per atstumą. Taisyklės netgi leidžia gyventi viename kambaryje su save izoliuojančiu žmogumi, svarbu laikytis vienam nuo kito 2 metrų atstumu ir nemiegoti vienoje lovoje. Toks žmogus negali palikti savo namų, priiminėti svečių, – primena V. Jasevičius. – Aš čia kalbu apie sveiką žmogų, turėjusį kontaktą su sergančiuoju. Bet vos tik pasireiškia ligos simptomai (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas), toks žmogus turi nedelsdamas informuoti Bendrąjį pagalbos centrą telefono numeriu 112. Pabrėžiu – jis tai privalo daryti, tai nėra jo asmeninis reikalas. Už šių taisyklių nesilaikymą ir pavojingos ligos slėpimą yra numatyta ne tik administracinė, bet ir baudžiamoji atsakomybė. Nenoriu nieko gąsdinti – aš tik kalbu apie padėties rimtumą ir kviečiu visus būti pilietiškais“.

Bet jeigu žmogus neturi atskiro buto ir negali savęs izoliuoti?

„Tokiu atveju jis turi kreiptis į mus. Savivaldybė yra parengusi mažiausiai 30 izoliavimosi vietų grįžusiems iš užsienio valstybių į Šilalės rajoną ir neturintiems galimybės izoliuotis namuose. Mano įsakymu yra paskirtas apgyvendinimo koordinatorius Martynas Remeikis, jo tel. (8 449) 76 129, mob. 8 612 32 034, el. paštas martynas.remeikis@silale.lt . Aprūpinti tokius asmenis maistu yra artimųjų pareiga, bet jeigu save izoliavęs asmuo neturi, kas juo pasirūpina, jam padės Savivaldybė. Maistą tokiam žmogui pristatys Socialinių paslaugų namai. Įsakymu paskirta socialinės pagalbos koordinatorė (aprūpinimas maistu ir kitomis būtinosiomis priemonėmis) Danguolė Račkauskienė, reikia kreiptis į ją telefonu (8 449) 76124, mob. 8 686 38 871, elektroniniu paštu danguole.rackauskiene@silale.lt . Keletas žmonių teiravosi telefonu, bet oficialių prašymų apgyvendinti dar neturime. Už gyvenimą Savivaldybės suteiktose patalpose mokėti nereikės, bet maistas, jeigu jį tieks Socialinių paslaugų namai, bus mokamas. Beje, pagal nustatytą tvarką save izoliavęs asmuo gali gauti nedarbingumo pažymą ir „Sodros“ mokamą ligos išmoką, tuo reikalu jis turi skambinti specialiu telefono numeriu 1808“, – primena Administracijos direktorius.

Karantino metu viešojo maitinimo įstaigos uždaromos, o kaip bus su socialiai remtinų asmenų nemokamu maitinimu Socialinių paslaugų namuose? „Maitinimas nenutraukiamas, bet maistas duodamas tik išsinešti“, – sako V. Jasevičius.

Be kitų reikalų Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje buvo aptartas ir kontrolės klausimas. Ar visos įstaigos, įmonės ir piliečiai laikosi karantino laikotarpiui nustatytos tvarkos? Kas turi tai kontroliuoti? „Nepalikime to reikalo tik policijai, Visuomenės sveikatos centrui, Maisto ir veterinarijos tarnybai, seniūnijoms. Laikytis karantino reikalavimų dabar yra kiekvieno iš mūsų reikalas, nuo to priklauso mūsų pačių ir artimųjų sveikata. Pamatę, kad nesilaikoma nustatyto režimo, skubiai informuokime kontroliuojančias institucijas, o geriausia – savo seniūną. Visi seniūnai įpareigoti reaguoti nedelsiant. O svarbiausia, mes patys būkime supratingi, laikykimės visų rekomendacijų ir laikinų apribojimų, visa tai - mūsų pačių labui“, – kviečia Savivaldybės administracijos direktorius ir Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas.

Atsižvelgiant į tai, kad situacija nuolat keičiasi, norintiems žinoti objektyvią ir aktualią informaciją, siūlome sekti Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos svetainėje skelbiamą informaciją.

Petras DARGIS,
Savivaldybės mero patarėjas


šaltinis: http://silale.lt/go.php/lit/V-jasevicius-situacija-ekstremali-veikiame-pagal-plana


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN