Burbiškio dvaras rudenį pasitiko Edukacijų diena

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Rugsėjo 10 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos skyriuje (Radviliškio r.) vyko Edukacijų diena.

Menininkė, tapanti augalais, Jūratė Jukštienė lankytojams parodė, kad gėlė gali būti ir dažai, ir teptukas. Tapybos gėlėmis dirbtuvėse kiekvienas galėjo pajausti, koks neaprėpiamas ir paslapčių kupinas yra gamtos pasaulis.

Meno terapijos ir socializacijos institutas „Vyta“ išmokė tapyti ant vandens – vadovavo ebru edukacijai. Ebru meno šaka dabar yra vadinama tradiciniu turkų menu ir saugoma UNESCO.
VšĮ „Atvirosios fotografijos dirbtuvės“ edukatorių vedama fotografijos edukacinė programa „Penkiaminutė“ ir didelius, ir mažus nukėlė į praėjusius laikus: edukatoriai lankytojus nufotografavo senoviniu fotoaparatu tiesiai į fotopopierių ir parodė rezultatą – vienetinę nuotrauką, padarytą per vos 5 minutes.

Teatralizuotą edukaciją „Dvarų svetingumo kultūra: nuo vaistinėlės iki puotos stalo“ vedęs dr. Marius Daraškevičius, architektūros istorikas, architektas, kurio viena iš mokslinio darbo sričių – Lietuvos bajorų materialinė kultūra, ypač susijusi su valgomojo kultūra, skaitė trijų dalių paskaitą.
Lankytojai sužinojo, kaip būdavo dengiamas stalas, kokios buvo stalo puošybos tradicijos nuo baroko iki art deco. Lektorius atskleidė, kas slėpėsi dvaro vaistinėlėse – kokia buvo dvaro medicinos tradicija. Žinovo pasakojimą tęsė žinios apie pietus dvare – lankytojai sužinojo apie dvarų svetingumo kultūrą XIX amžiuje.

Edukacijų diena Burbiškio dvare buvo projekto „Dvarų pramogos“ dalis. Kita šio projekto veikla vyks rugsėjo 18 dieną 14 valandą – rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“ vaidins šešėlinių improvizacijų spektaklį „Obuolių pasakos“ (režisierius Justas Tertelis). Po spektaklio vyks aktorių vedamos kūrybinės dirbtuvės.


Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija

Augustės Labenskytės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN