Kelmės rajono savivaldybės kultūros ir meno taryba lankėsi 2023 metų Lietuvos kultūros sostinėje Tauragėje

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Kelmės r.

Kelmės rajono savivaldybės kultūros ir meno taryba tęsia savo pažintis su Lietuvos savivaldybėmis, tapusiomis Lietuvos kultūros sostinėmis: lapkričio mėnesį lankytasi Alytuje, dabar nuvykta į Tauragę.

Kelmės rajono savivaldybė paraišką konkursui tapti Lietuvos kultūros sostine pateikė 2021 metais, tuomet konkurse dalyvavo Tauragės, Kaišiadorių, Druskininkų miesto savivaldybės. Konkurse laimėjusi Tauragė Lietuvos kultūros sotine tapo šiais metais, perėmusi estafetę iš Alytaus. Kelmiškių delegacija susitiko su Tauragės savivaldybės kultūros ir meno tarybos nariais, kultūros įstaigų vadovais, savivaldybės specialistais, atsakingais už projekto „Tauragė – Lietuvos kultūros sostinė 2023“ parengimą ir įgyvendinimą.

Tauragės rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Šarūnė Stasytienė pristatė Tauragės kultūros sostinės projekto koncepciją, skyriaus specialistai pasidalino patirtimi, papasakojo apie vykdomus kultūros projektus. Kultūros sostinės moto – „Kultūros muitinė“, primenanti, kad Tauragė yra įsikūrusi pasienio zonoje, kurioje nuo seno vyko kultūriniai mainai, susikirsdavo ir Lietuvos etnografinių regionų ribos, tranzitiniai keliai. Kelio tema jungia visą sostinės programą – kviečiama atsigręžti į Praeities kelią, kartu keliauti Bendrystės keliu, pasigėrėti Pasaulio keliu, trumpai žvilgtelėti į Ateities kelią ir grožėtis Žaliuoju keliu. Tauragės kultūros sostinės ambasadorius – operos solistas Liudas Mikalauskas, jau kurį laiką organizuojantis savo vardo festivalį. Į kultūros sostinei skirtų renginių įgyvendinimą yra įtrauktos nevyriausybinės organizacijos, vietos ir religinės bendruomenės, dalyvauja verslo atstovai, pasitelkiami vietos gyventojai. Jaunimui duota laisvė tris dienas organizuoti savo renginius. Nepamirštos šeimos, senjorai, tauragiškiai, gyvenantys užsienyje. Įspūdinga kultūros renginių programa apima platų žanrų spektrą – nuo etnokultūros iki džiazo, nuo vietinių iki pasaulinio masto žvaigždžių. Per metus planuojama surengti 2000 renginių.

Kelmės delegacija apsilankė Tauragės kultūros centre, kur buvo pristatytos centro veiklos. Tauragės krašto muziejuje, įsikūrusiame įspūdingame XIX a. muitinės pastate, kurį tauragiškiai vadina pilimi, kelmiškius pasitiko direktorė Eglė Černiauskaitė. Muziejaus ekspozicijos, šiuolaikiška įranga ir netradiciniai sprendimai bet kokio amžiaus lankytoją įtraukia į pažinimo procesą. Muziejus organizuoja nemažai renginių už muziejaus sienų. Kelmiškius maloniai nustebino viena detalė – Tauragės savivaldybės pelnytos „Auksinės krivūlės“ eksponuojamos muziejaus bendruomenių salėje, kad jas matytų visi lankytojai. Svarstyta, gal po Kelmės krašto muziejaus rekonstrukcijos Kelmės rajono savivaldybės laimėtus apdovanojimus taip pat reikėtų rodyti muziejuje.

Turininga pažintis su kaimyniniame rajone organizuojama kultūros veikla leido palyginti darbus, kaupti patirtį, drauge inspiravo naujų idėjų.

Egidijus Ūksas, Kelmės rajono savivaldybės mero pavaduotojas


šaltinis: https://www.kelme.lt/kelmes-rajono-savivaldybes-kulturos-ir-meno-taryba-lankesi-2023-metu-lietuvos-kulturos-sostineje-taurageje/


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN