Vydūno viešojoje bibliotekoje ugdyti medijų raštingumo gebėjimai bei kritinis mąstymas (Pagėgiai)

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

Lietuvoje ir daugelyje pasaulio šalių 21-ąjį kartą minint Saugesnio interneto dieną bei įsijungiant į akcijos „Saugesnio interneto savaitė“ veiklas, 2024 m. vasario 12-15 dienomis Pagėgių savivaldybės Vydūno viešojoje bibliotekoje vyresnioji bibliotekininkė Asta Andrulienė vedė skaitmeninio raštingumo mokymus gyventojams temomis „Skaitmeninės žinios – įgykite jas dabar!“ bei „Saugus bendravimas ir dalinimasis turiniu e. erdvėje“.

Organizuodama šiuos mokymus Vydūno viešoji biblioteka prisijungė prie asociacijų „Langas į ateitį“ ir „Viešieji interneto prieigos taškai“ įgyvendinamoprojekto „Medijų raštingumo stiprinimas bendruomenėse: kritinį mąstymą ugdykime kartu!“ pagrindu skelbiamo konkurso. Šio projekto tikslas – stiprinti medijų raštingumą, ypač – kritinį mąstymą, suteikiant aktyviems vietos bendruomenių nariamspriemonių ir žinių, kaip to mokyti kitus.Bendradarbiaujant su Pagėgių Algimanto Mackaus gimnazija, vasario 13 d. į Vydūno viešąją biblioteką atvykošios gimnazijos informacinių technologijų mokytoja ekspertė Rasa Antanaitienė su 7a klasės auklėtiniais.Čia moksleiviai su skaitmeninio raštingumo mokymų dalyviais tikrino turimas žinias dalyvaudami interaktyvioje viktorinoje. Susiskirstę į 4 komandas,dalyviai atsakinėjo į viktorinoje pateiktus klausimus:kas yra asmeninė ir privati informacija? Kokia informacija galima dalintis, o kokia ne?Kokios gali kilti grėsmės pasidalinus privačia informacija internete? Kas yra asmens duomenys ir kodėl jie tokie svarbūs? Kas gali nutikti neapgalvotai jais dalinantis ir kt. Po viktorinos moksleiviai su informacinio raštingumo žinias lavinančiais kraštiečiais dalinosi praktiniais patarimais apie internetą, e. paslaugas ir kt.

Atsidėkojant mokytojai Rasai ir moksleiviams įteiktas kvietimas apsilankyti bibliotekoje įrengtame galvosūkių ir pabėgimo kambaryje „Įsižiūrėki į vidurnaktį…“.

Mokymų „Skaitmeninės žinios – įgykite jas dabar!“ bei „Saugus bendravimas ir dalinimasis turiniu e. erdvėje“ dalyviai išklausė dėstytą 12-os valandų kursą. Po mokymų visiems kurso dalyviams bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė įteikė specialius šios mokomosios programos išklausymą patvirtinančius pažymėjimus ir palinkėjo tęsti mokymus toliau.

Dalyvaudami šioje neformalioje švietimo programoje gyventojai įsisavino saugaus naudojimosi internetu taisykles, gilino žinias įvairiose srityse: tekstinių dokumentų rengimo, informacijos paieškos ir bendravimo virtualioje erdvėje, efektyvaus naudojimosi elektroninėmis paslaugomis ir t. t.

Kviečiame užsukti į Pagėgių krašto bibliotekas ir atrasti prasmingą Jus dominančią veiklą. Bibliotekininkai yra visada pasiruošę padėti Jums žengti naujais pažinimo keliais. Laukiame Jūsų!

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos/vyduno-viesojoje-bibliotekojeugdyti-mediju-rastingumo-gebejimai-bei-kritinis-mastymas/?fbclid=IwAR181LDNPuwJB0BqwaBFqtFUg3HuDLLqQj2xlbTKE2UqaBY6e6xT_7uNgW8

Asta Andrulienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė bibliografiniam-informaciniam darbui


Nuotraukų autorės – Asta Andrulienė ir Dalia Mankienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN