Mažeikių muziejuje - paroda „Markė popierinė, markė sidabrinė“ (2024-02-27)

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2024 m. vasario 27 d. - balandžio 27 d. Mažeikių muziejuje (V. Burbos g. 9) eksponuojama numizmatikos paroda „Markė popierinė, markė sidabrinė“ iš Mažeikių muziejaus rinkinių.
Markės pavadinimas yra kilęs nuo viduramžių germanų svorio mato, kuris buvo maždaug lygus 249 g. Ilgą laiką šis svorio matas buvo pagrindinis pinigų apskaitos vienetas germanų kraštuose ir Britanijoje, bet tokio tipo monetos nebuvo kaldinamos. Kaip valstybinė valiuta markės pavadinimas pirmą kartą panaudotas 1871 m., po Vokietijos susivienijimo. Vokietijos markės pavyzdžiu savo valiutas pavadino kai kurios Europos valstybės: Suomija (Suomijos markė, 1860–2002), Lenkija (Lenkijos markė, 1917–1924), Estija (Estijos markė, 1918–1927).

Mažeikių muziejaus numizmatikos rinkinyje saugomi ne tik popieriniai banknotai, bet ir įvairiose Vokietijos žemėse kaldintos vokiškos sidabrinės monetos. Numizmatikos paroda skirta supažindinti, kokie pinigai pasklido markės pavadinimu.

Maloniai kviečiame apsilankyti!


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN