Mažeikių muziejuje - Kazimiero Daubario drožinių paroda „Medžio laiškai“

El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2024 m. balandžio 16 d. – gegužės 11 d. Mažeikių muziejuje (V. Burbos g. 9) eksponuojama Kazimiero Daubario drožinių paroda „Medžio laiškai“.

Kazimieras Daubaris gimė 1948 metais Sedoje. Čia baigė ir vidurinę mokyklą. Vėliau mokėsi metalo apdirbimo, jo darbinė veikla visada buvo susijusi su metalo dirbiniais.
8

Mokydamasis mokykloje susidomėjo fotografija. Bet tai buvo ne vienintelis pomėgis. Kadangi tėvas buvo stalius ir sūnų nuo mažens pratino prie medžio darbų, Kazimieras dar jaunystėje pajuto medžio šilumą. Medį kalbinti savarankiškai pradėjo dirbdamas Mažeikių kompresorių gamykloje. Pirmieji drožimo darbai – parkeriukai su sovietmečiu populiaraus animacinio filmo „Na, palauk“ veikėjo vilko arba kipšiuko figūrėle, kurie labai patiko vaikams. Kitais savo darbais džiugino moteris, tai buvo smulkūs drožiniai: mediniai šaukštai, mentelės, šakutės, peiliai.
Didesni medžio dirbiniai atėjo iš vidinės nuojautos, nekopijuojant. Tai kipšiukai, pelėdos, šviestuvai, druskinės, raganos, šventųjų figūros, rūpintojėliai, įvairūs tradiciniai liaudies kūrėjų personažai… Žiūrėdamas į juos, matai nerimastingą drožėjo būdą ir kiekvieno dirbinio charakterį. Savo darbų Kazimieras nekaupė, daug jų padovanota draugams, bendradarbiams, kaimynams, kai kurie buvo eksponuojami gamykloje, rajone, ne vienas darbas iškeliavo ir į užsienį. Daug dirbinių puošia namus ir sodybą. Paskutiniu metu ėmėsi ir siužetinių darbų. Ne vieną nustebina išdrožti vestuvininkai, muzikantai ir kiti didesni darbai.

Kūrėjas – kuklus žmogus, savo gabumais nesigiria, dažniausiai dirbinius įvertina kiti. Tegul žiemos vakarais sukurti Medžio laiškai atvers kiekvienam kitokią istoriją. Telieka įsižiūrėti ir skaityti medyje įamžintus pasakojimus.


Genovaitė Valantienė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN